Hur tillverkas parfym?

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:BS

Parfym har använts för att sprida väldoft i tusentals år och används på både människor, föremål och miljöer för att ge en behaglig doft och skapa speciella stämningar. Parfym kan förekomma i olika koncentrationsgrader som ger olika stark doft som håller olika länge, till exempel eau de parfumeau de toilette och eau de Cologne. Parfym används också ofta i krämer och hygienprodukter såsom deodoranter och schampo, men förekommer också i rengöringsmedel, tvättmedel och doftljus.

Parfymens olika doftnoter

Med ursprung i musikens värld brukar man ofta säga att parfymer består av tre olika stämmor som arbetar tillsammans för att skapa harmoni och balans. De olika stämmorna kallas för noter och utvecklas med tiden, genom att toppnoterna sakta klingar ut och övergår i mellannoternas något djupare nyanser, för att slutligen landa i basnoterna som fungerar som parfymens final.

Vilka noter en parfym är komponerad av är en typ av konstverk som få personer behärskar, och ett arbete som kräver tid. En bra parfym kan aldrig stressas fram. Dagens moderna parfymer innehåller normalt sett mellan 30 till 50 olika doftämnen, men det finns också parfymer bestående av flera hundra doftämnen som harmoniserar tillsammans. Att få så många doftämnen att arbeta tillsammans, klinga in och ut ur varandra och skapa en förförande doft är sannerligen en konstart.

Tekniken bakom parfymer

Det finns inget sätt att skapa parfym som är mer rätt än något annat, men det finns riktlinjer och ramverk för hur en parfym normalt sett framställs för bästa resultat. De flesta moderna parfymer skapas idag baserade på en doft bas, som är en sammansättning av eteriska oljor eller aromatiska kemikalier. Till dessa adderas sedan olika dofter och noter för att skapa en unik doft. Trots dagens moderna teknik och laboratorier är det fortfarande en stor del av arbetet med att skapa en parfym som sköts manuellt, eftersom ingen maskin helt kan efterlikna den mänskliga näsan och vårt unika luktsinne.